Özel Öğretim Yöntemleri

26 Aralık 2012 Çarşamba


GRUP ADI: SOSYAL PAYLAŞIM AĞLARI

GRUP ÜYELERİ:
YUSUF ERTÜRK
MEHMET HIFZI ÇENDEK
BEŞİR DAĞHAN

EĞİTİM AMAÇLI İNTERNET VE BİLGİ TOPLULUKLARI
Eğitimin birçok alanında internet uygulamaları kullanılmaktadır.
Teknoloji ile beraber değişimin çok hızlı olduğu dünyamızda; 21.yüzyılın modern eğitim modellerinde kullanılabilecek araçların başında Web 2.0 uygulamaları olabileceği üzerine birçok araştırma yapılmaktadır.

Web 2.0 Nedir?
Web 2.0, İnternet sitelerinin bilgi barınağı olmasından işleyen platformlara taşınmasına ve İnternet programlarını son kullanıcılarına hizmetine, kullanıcıların bir bilgi ya da uğraşı paylaşıp tekrar kullanmasına, gelişmiş organizasyon ve kategorilendirme, ve İnternetin ekonomik değerinin yükselip alçalmasını da tanımlayabilir.
Bu web 2.0 uygulamaları nelerdir?
Öğretmenlerin kullanacağı önemli Web 2.0 araçlar;
-Bloglar,Wikiler
-Ses paylaşım siteleri(podcast)
-Video paylaşım siteleri(videocast)
-Slide paylaşım siteleri
-Çevrimiçi Görüntü siteleri(Broadcast)
-Test oluşturma siteleri
VİDEO


BLOGGER
Kuşkusuz bu özellikler, eğitim süreci içerisinde öğrencilerin fikirlerini özgür bir şekilde yayınlayabilmelerini ve diğer arkadaşları ile karşılıklı bilgi paylaşımında bulunabilmelerini sağlamaktadır.
Blogları kullanarak, web üzerinde, öğretmen ve öğrencilerden oluşan bir blog topluluğunu oluşturmak mümkündür.
Blog ortamında öğrencilerin ilgilendikleri konuları arayabilmeleri, sunulan bilgileri yorumlayabilmeleri ve bunlara eklemeler yapabilmeleri, kendi öğrenme süreçlerini kendilerinin yönlendirmesine ve öğrenme sürecinde, kendilerine olan güvenin artmasına da yol açmaktadır.
ÖZELLİKLERİ
Kişisel yayınlama alanı
Kayıtlar (posts) – başlık, yazı, resim, video, bağlantılar (link)
Yazma anına eş zamanlı olarak yayınlama
Ters kronolojik sıra -en son yazılan en başta-
Yorumlar ve etkileşim
Bilgi yönetimi ve arşivleme
Diğer web sayfalarındaki bilgilere ve haberlere bağlantılar -link-
Blog takipçisi (blogroll)
Etiketler (tags)
EĞİTİMDE NERELERDE KULLANILABİLİR?
Çevrimiçi dosyalama platformu
İşbirlikçi öğrenme alanları
Çevrimiçi tartışma
Profesyonel gelişim
Okul web sitesi
Kütüphane portalı
Bilgi-İletişim
BLOGGER NASIL AÇILIR

WIKIPEDİA
Wikiler eğitimde bir dersin öğretiminde kavramlar sözlüğü olarak kullanılabilir.Bu derste geçen kavramları bu ortamda paylaşıp diğer kavramlarla nasıl ilişkilendirebileceklerini öğrenme öğretme sürecine dahil edilebilir.

Wikilere kayıtlı olan her kullanıcı, sayfalarda sunulan bilgilere müdahale edebilmekte, neticede kullanıcıların katkılarıyla, işbirlikçi çalışmanın bir ürünü olan web sayfaları yaratılmaktadır.
Wikiler eğitim faaliyetlerinde, oldukça yararlı Web 2.0 teknolojileri haline dönüşmektedir.
Wikiler, gerçekleştirilen çalışmaların belli konu başlıkları altında arşivlenmesini sağlamaktadır. Bu durumda, öğrencilerin belli konular üzerine bilgi paylaşımında bulunabileceği bir platform ortaya çıkmaktadır.

EĞİTİMDE KULLANIMI
wiki tek bir kullanıcının kendi fikir ve düşüncelerini açıkladığı bir web sayfasına (veya blog) karşın birden fazla kullanıcıya aynı sayfaya erişerek sayfa içeriğinde ekleme-çıkarma ve değişiklik yapma olanağı tanıyan bir web 2.0 servisidir. Wikiler eğitimde özellikle işbirliğine dayalı öğrenme, proje tabanlı öğrenme ve probleme dayalı öğrenme gibi yöntemler ile öğrencilerin gruplar halinde belirli bir konu alanına yönelik otantik problemleri çözme becerilerini geliştirmek amacıyla kullanılabilecek etkili bir teknolojidir. Kullanımı oldukça kolaydır. Herhangi bir kelime işlemci programını kullanmayı öğrenmekten daha zor değildir. Daha önce de belirtildiği üzere bir grup insanın birlikte çalışmasını destekleyen ve bu süreci kolaylaştıran bir teknoloji olduğundan herhangi bir wiki sayfası oluşturmaya başlamadan önce birlikte çalışılacak grubun oluşturulması da oldukça önemlidir. Bu anlamda öğretmenler öğrencileri ile hep birlikte veya gruplar halinde wiki sayfaları oluşturabilir ve sınıf içi öğrenmeleri destekleycek ortamlar oluşturabilirler.
Eğitimde wiki kullanımı iki başlık altında ele alınabilir:
  1. eğitim yönetiminde wiki kullanımı
  1. öğrenme-öğretme etkinliklerinde wiki kullanımı

GOOGLE DOCS 

Takım çalışmaları ve bir konu ya da doküman üzerinde fikir alışverişinde bulunması gereken herkes için oldukça işlevsel olan yeni özellikler sayesinde, bir dokümanı kaydedip sonrasını beklemek gerekmiyor. Dokümana davet edilen kişi ya da kişiler yorum alanından fikir alışverişlerinde bulunabiliyorlar. Bunun yanında dokümana çağrılan herkes, doküman üzerindeki değişiklikleri anında ve canlı olarak görüntüleyebiliyor. Ortamda bulunan kişiler arasında, dokümanı düzenleme yetkisi bulunanlar da istedikleri değişiklik ve düzenlemeleri gerçekleştirerek anında dönüt bekleyebiliyor.
Google Docs çevrimiçi etkileşim özelliği şeklinde ifade edebileceğimiz bu yeni özelliği kullanmak ya da bu özelliği kullanan biriyle doküman üzerinden etkileşime girmek için Google hesabının olması da gerekmeyebiliyor. Doküman sahibinin belirleyeceği paylaşım kriterlerine göre dokümanın görüntülenme ve düzenlenme çerçevesi şekilleniyor. İstenirse birkaç kişi, istenirse de tüm internet ortamında doküman paylaşımına dair seviye belirlenebilir.
Doküman sahibinin, doküman üzerinde düzenleme ve/ya görüntüleme için birilerini dokümana dâhil etmesi halinde sosyal ağ ya da e-posta adresini kullanmak yeterli. Twitter ve Facebook ile bağlantısı bulunan özelliğin var olan şekilde e-posta adresi ya da Gmail kişi listesi üzerinden çağrı yapması mümkün.
Google’ın son dönemlerde artan Google Docs çalışmalarının bu son adımının nasıl bir geri bildirim sağlayacağı merak konusu. Zira Google servisleri hemen sahiplenilir ve kullanılır olmasına rağmen Google Docs açısından işler pek de öyle gitmemişti.
VİDEO 


PODCAST
Podcasting, çoğunlukla dizi halindeki dijital medya ürünlerinin (radyo programları, videolar vs.) internet üzerinden -genellikle feed (besleme) yoluyla- bilgisayar ve taşınabilir cihazlara (cep telefonu, tablet vs.) indirilebilecek şekilde yayınlanması. Bu şekilde indirilmiş dosyalara ise podcast denir.
Podcast sözcüğü 2000'li yıllarda "iPod" sözcüğündeki pod (küçük kapsül) ve "broadcast" (yayın) sözcüklerinden oluşturulmuştur. Podcastlar ilk defa iPod için geliştirilmiş olmakla birlikte podcast tabiri günümüzde sadece iPod için kullanılmaz.
Podcast sisteminin internetten bir programın ses ya da video kaydını indirmekten farkı beslemelerin (feed) kullanılması ve böylece her yeni bölümü özel yazılımların izleyerek otomatik olarak yükleniyor olmasıdır. Podcast sistemi sayesinde amatör ya da profesyonel radyo/televizyon programlarına abone olunarak herhangi bir zamanda, herhangi bir cihazla izlenebilir.
Podcast Avantajları
  • Podcast sayesinde, yayını istediğiniz zaman, istediğiniz yerde dinleyebilirsiniz.
  • Bir yayını tekrar dinleyebilirsiniz.
  • İlginizi çeken programlara abone olarak, yeni bölümleri kolayca takip edebilirsiniz.
  • Kendi yayınınızı oluşturabilmeniz için, bir yayınevine (radyo, tv) ihtiyacınız yok! Yeter ki, internetiniz olsun! 
Podcast Takibi için Gerekenler
  • Podcast takip programı. Bu konuda uzman, Apple tarafından geliştirilen iTunes... Ya da benim önerim, Ziepod adlı ücretsiz sürümü de bulunan fonksiyonel ve kullanışlı bir program. Daha başka, çok sayıda alternatif bulunmaktadır.
  • Ve tabiki, takip edilmek istenen podcast programının RSS (Rich Site Summary; yani, Zengin Site Özeti) dosyası.
  • Şayet, programlara abone olmak gibi bir amacınız yoksa, web siteleri üzerinden de, podcast dosyalarını indirebilir/dinleyebilirsiniz.
Podcast Dinlemek için Gerekenler
  • Podcast denilen şey, aslında bir ses dosyası. Genel olarak yayınlarda, MP3 formatı tercih ediliyor.
    Dolayısıyla podcast dinleyebilmek için, bir MP3 çalar kâfi. Bu, Windows Media Player, Winamp gibi bilgisayar üzerinde çalışan programlar olabileceği gibi; asıl keyifli olanı, taşınabilir bir MP3 çalar.
Ne Dinleyebilirim?

 TeacherTube

Öğretmenlerin ve öğrencilerin eğitsel videolarını paylaşabilecek bir video paylaşım sistesidir. Avantajlarından biri ise eklenen videoların sınıf içerisinde kolayca izlenebilmesi ve projeksiyon cihazı ile kolay bir şekilde yansıtılmasıdır.

Bir başka avantajı olarak öğrencilerin daha sonradan ders ile ilgili videoları izleyerek dersi kendi hızına göre yetişmesine olanak vermektedir.
Bir başka çok büyük avantajı tüm derslerle ilgili eğitim videoları bulunmasıdır.
Her öğretmenin bu yararlı siteyi kullanarak dersine katkı sağlayacak ve destek verecek bir site olarak kullanılabilir.
Ve bu sitede resim, ses ve döküman dosyalarıda paylaşılabilmektedir.

SLIDESHARE

üİnternet üzerinde hazırlanan sunumların online olarak yayınlamaya ve paylaşım sağlamaya olanak tanıyan servistir.
İçinde bulunan slaytlar sayesinde kullanıcının sahip olduğu bilgiyi diğer kullanıcılarında hizmetine sunar.
KULLANIM ALANLARI
Kullanıcıların profesyonel,kaliteli programlardan yararlanmasını sağlar.Görüntüler sayfada slaytlarla sunulan slaytshow biçimindedir. Bilgi vermek (eğitim),herhangi bir ürünü tanıtmak(reklam) ve belirli bir kitleye hazırlanan slayt sunu biçimindedir.  

EĞİTİMDE KULLANIMI

Farklı sistem tasarımları ile etkin bir eğitim sağlanabilir. Daha çok duyu organına hitap eder ve üst düzey beceriler kazandırır. 
Hedef kitle belirlenir
Taslak hazırlanır.
Farklı materyallerle renklendirilir Böylece daha renkli ve daha canlı uygulama akışı sağlanır.
Uygulanan çalışma slaytlar halinde sunulur.
Öğretmen dönem projelerini buradan verebilir.
Ders planını takip edebilir.
Sınav soru ve çözümlerini paylaşıma açabilir.

 UZAKTAN EĞİTİMDE NEDEN KULLANMALIYIZ
Öğrenciler sadece klasik eğitim dışında farklı öğrenme kuramlarının ve yöntemlerinin avantajlarını bu öğrenme ortamında kullanabilmektedir.
Dosyaların paylaşımının kolaylaştığı durumlar yaratır.
Bilgiye ulaşmayı kolaylaştırır.

FACEBOOK

Bu çalışmada, adı geçen Web 2.0 uygulamalarının eğitim alanında kullanımlarına ilişkin değerlendirmeler sunulmakta ve günümüzün en popüler sosyal ağlarından olan Facebookun eğitim sürecinde kullanımına yönelik örnek bir uygulamanın nasıl yapıldığına dair bilgiler verilmektedir.
Örnek uygulama için Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü müfredatında yer alan Eğitimde Bilgi Teknolojileri, İnternet Tabanlı Programlama ve Web Tasarımı adlı üç lisans dersi ve Değişen Eğitim ve Yeni Teknolojiler adlı yüksek lisans dersi seçilmiştir.
Bir Facebook kurs uygulaması kullanılarak tüm ders yönetim işlemleri tanımlanmış, üyeliği olan öğrencilerin aldıkları derslere ait bilgilere, dokümanlara, bağlantılara ulaşmaları sağlanmıştır. Sanal sınıf ortamında dersin özelliğine göre alt gruplar oluşturularak, işbirliği, paylaşım, mesajlaşma, tartışma imkânları sunulmuştur.
                 Kurs uygulamasında kursların oluşturulmasından sonra eğitmen arayüzü kullanılarak ders içeriğin paylaşılması ve yönetilmesi, öğrenci gruplarının yönetimi gibi temel işlevler gerçekleştirilebilir. 
Şekil 1de gösterilen eğitmen arayüzü anasayfa, kurslar, takvim, arkadaşlar, ayarlar olmak üzere beş sekme ve Kurs Bilgileri (Course Info), Sınıf Arkadaşları (Classmates), Gelecek Kurs Çalışması (Upcoming Coursework) ve Ne var Ne yok (Whats Up) olmak üzere dört ana bölümden oluşmaktadır.

Kurs Bilgileri (Course Info) bölümünde seçilen dersi yürüten eğitmene ait bilgiler ve profil resmi, ders saatleri görülmektedir. Eğitmen kurs bilgilerini, yeni bir eğitmen ekleme ve çıkartma, kursu kaldırma, kurs tarih ve zamanını değiştirme gibi temel kurs bilgilerini yönetebilir.
Sınıf Arkadaşları (Classmates) bölümünde, dersi alan öğrenciler ve profil resimleri görülmektedir. Öğrencilere ait resimler işaretlendiğinde Facebook sayfaları açılmaktadır. Bu bölümün sınıf içerisinde çalışma grupları oluşturma, görüntülü mesajlaşma, sınıfın tüm öğrencilerini görme, yeni bir öğrenciye kurs daveti gönderme işlevleri vardır.
Ne var Ne yok (What’s Up) bölümünde duyurular, eklemeler ve tartışmalar olmak üzere üç sekme bulunmaktadır. Duyurular sekmesi kullanılarak ders hakkında çeşitli duyurular yapmak, eklemeler sekmesi kullanılarak derse ait dosyalar yüklemek ve tartışma sekmesi kullanılarak soru ve tartışma başlatmak mümkündür.
Kurs Çalışması (Upcoming Coursework) bölümünde aktivite ekleme düğmesine basılarak yakın bir tarihte gerçekleştirilecek makale, sınav, problem, tartışma, proje, laboratuar çalışması ve diğer aktiviteler hakkında detaylı bilgilendirmeler yapılmaktadır.

Twitter nedir?

Twitter; 140 karakterden oluşan tweet adı verilen internet kısa mesajlarının gönderildiği ve başkalarının mesajlarının okunabildiği bir mikro-blog servisidir.Twitter; her geçen gün karmaşıklaşan internet dünyasına basit bir takip mekanizması sağlamaktadırTwitterDört Adımda Twitter1. www.twitter.com adresinden kendinize yeni bir kullanıcı hesabı açın
2. Takip etmek istediğiniz kişilerin adını arama kutusuna yazarak «follow» butonuna basın ve takip etmeye başlayın
3. Mesaj kutusuna 140 karakteri geçmeyen bir tweet yazarak ilk mesajınızı yollayın
4. Tüm twitter platformunu kolayca takip etmek için bilgisayarınıza bir program yükleyin, benim tavsiyem www.tweetdeck.com programı olacaktır
Twitter sayesinde;Fayda #1: Gündemi Takip Et
Fayda #2: Katkıda Bulun
Fayda #3: Haberdar Ol
Fayda #4: Markanı Yönet
Fayda #5: Hayata Entegre Ol
Markalar için Twitter- Siz bir marka olarak twitterda olsanız da olmasanızda sosyal medyada kişiler sizden bahsetmektedirler, bu mecrayı görmezden gelemezsiniz.
- Son yıllarda artan takip yazılımları sayesinde medya ne demek?" href="http://sosyalmedya.nedir.com">sosyal medyayı takip etmek oldukça kolay bir hal almıştır. Böylelikle anlık olarak sosyal medyada markanız hakkında neler yazıldığını takip edebilir, bazı sorunlar ve eleştiriler büyümeden konuyu çözebildiğiniz gibi olumlu yorumlardan da haberdar olabilirsiniz.
- Şirketinizdeki pazarlama departmanında bir sosyal medya sorumlusu belirleyebileceğiniz gibi bu işi dışkaynak kullanarak bu hizmeti veren bir ajans üzerinden de sürdürebilirsiniz. Unutmayın sosyal medya twitter, facebook, Windows Live Messenger, FriendFeed gibi birçok servisten oluşmaktadır.
- Sadece dinlemek yerine aktif olarak twitter platformunu markanız için kullanabilirsiniz.
VİDEO 

LİVESTREAM NEDİR

Gelişmiş özellikleri bulunan canlı yayın yapabileceğimiz çok yararlı bir sitedir. ßu sitede birden fazla kamera ile yayın yapabilir izleyenlere farklı bir deneyim ile bilgi aktarabilirsiniz. Online dersler ve Uzaktan Eğitim için kullanılabilir.
Kullanımı Hakkında Video

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder